ایمنی صنعتی
ایمنی صنعتی چیست؟
اگر جزئی از جامعه صنعتگران هستید یا در کارخانهای صنعتی مشغول به کار میباشید، میدانید که در چنین مکانهایی، ابزار و ماشینآلات فراوانی وجود دارند که میتوانند برای انسان خطرآفرین باشند. هراندازه تکنولوژی استفاده از این ماشینآلات صنعتی بهبود یافت و کار با این ابزار پیچیده شد، میزان خطرآفرینی ماشینهای صنعتی برای کارگران و اپراتورها نیز افزایش پیدا کرد؛ بنابراین مخاطرات محیط صنعتی سبب شدند تا مفهومی به نام ایمنی صنعتی به وجود آید.
این مفهوم، علمی است که به کارگران کمک میکند در موقعیتهای خطرناک از آسیبهای محیطی دور باشند یا بتوانند میزان آسیب را برای خود و دیگران کاهش دهند. ایمنی صنعتی درواقع یک رشته علمی است که مستقیما برای حفظ نیروی انسانی و سرمایه کاری یک محیط صنعتی فعالیت میکند. اصول عملی این رشته نیز درواقع مجموعه مقرراتی هستند که محیط صنعتی را در برابر خطرات و آسیبهای فراوان مصون میدارند. در معنای مفهومی کلمه ایمنی آمده است که هراندازه کارگران از خطر دور باشند، امنیت آنها حفظ شده است.
تعریف ایمن و غیرایمن
با تعریف کلمه ایمنی، از درجه اهمیت این مفهوم آگاه شدیم؛ حال قصد داریم بررسی کنیم که از دیدگاه این مفهوم، تعریف یک موقعیت ایمن یا غیرایمن چه خواهد بود؟
یک وسیله، محل یا یک عمل بهخصوص، زمانی ایمن است که خطر مرگ یا خطر آسیب دیدن در آن موقعیت، در حد قابل قبولی کم باشد. برای روشن کردن این معنا باید گفت که با افزایش سطح ایمنی یک محیط صنعتی، سطح خطرآفرینی همان موقعیت کاری، کاهش مییابد. از این عبارت میتوان چنین نتیجه گرفت که ایمنی صنعتی و بهداشت حرفهای، خطر و بیماری را کاهش داده و تمامی موقعیتهای غیرایمن، دفع خواهند شد.
برای تشخیص موقعیتهای ایمن و ناایمن، یک مهندس ایمنی صنعتی در صحنه حضور پیدا میکند؛ مهندسی که میتواند مقررات مربوط به ایمنی محیط صنعتی و کنترل آسیبهای احتمالی را تعیین کرده و بر رعایت آنها نظارت نماید. مهمترین مسائلی که مهندس ایمنی صنعتی باید به آن توجه کند عبارتاند از: آموزش، مدیریت و راهبری ایمنی، طراحی و جانمایی تجهیزات و ابزار، نیروی انسانی، پیشگیری از خطرات احتمالی و بازرسی محیط کار.
ایمنی در ماشینآلات صنعتی
بعد از حفظ ایمنی در محیط کار، به ایمنی ابزار صنعتی نیز میپردازیم تا اهمیت سلامت و قابلاطمینان بودن آنها را شرح دهیم. بهطور قطع اپراتور و کارگران باید از استانداردهای ابزار صنعتی خود آگاه باشند و بررسی کنند که ابزار کارشان در وضعیت مطلوبی قرار گرفته یا خیر. قوانین سلامت کارکنان در محیط کار، تبیین میکند که وظیفه اطمینان حاصل کردن از سلامت ابزار صنعتی با سرکارگران یا کارفرمایان است و این افراد باید تمام تلاش خود را به کار بگیرند تا این وظیفه را بهخوبی انجام دهند. دو وظیفه مهم در راستای ایمنی کار با ابزار صنعتی، برای کارفرمایان تبیین شده که آنها را برای انجام وظیفهشان یاری میکند.
- اولین وظیفه، تضمین سلامت تجهیزات و وضعیت مکانیکی ماشینها است تا کارفرما مطمئن شود که همه چیز در نهایت اطمینان بهخوبی کار میکند.
- دومین وظیفه، آموزش و ایجاد دانش فنی مکفی برای کارگران و اپراتورها است تا آنها بتوانند در ایمنی کامل، با ابزار خود کار کنند.
هر ابزار یا ماشین صنعتی باید خصوصیاتی داشته باشد تا بتوان از سلامت آنها اطمینان حاصل نمود؛ برای مثال این ماشینها باید برای کاری که ساخته شدهاند، مناسب باشند یا اینکه بازرسی آنها بهطور منظم انجام شود تا مشکلات فنی آنها برطرف گردد. در ادامه یک مثال ملموس درباره ایمنی در ابزار صنعتی را بررسی میکنیم تا اهمیت این موضوع را روشن کرده باشیم.
ایمنی در جرثقیل
جرثقیلها از رایجترین ابزار صنعتی هستند که نیاز به دقت عمل فراوانی دارند و توسط آنها میتوان اجسام سنگینوزن را جابهجا کرد؛ کاری که در گذشته از نیروی انسان یا حیوانات برای انجام آن استفاده میشد. حرکت فنی این دستگاه، ترکیب مستقیمالخط و دورانی است که اپراتور با استفاده از آن، کار حمل بار را انجام میدهد. استفاده از اهرمها برای جابهجایی اجسام و بارهای سنگین، رایج بوده و امروزه علاوهبر نیروهای انسانی، نیروی الکتریک، آب و دیگر پتانسیلهای مکانیکی نیز دخیل شدهاند.
ممکن است این سوال مطرح شود که چرا و چگونه چنین وسیله مفیدی، میتواند به اپراتور آسیب برساند؟ درجواب باید گفت که کنترل جرثقیل کار دشواری بوده و لبههای تیز دستگاه ممکن است باعث بریدگی اعضا یا پوست انسان شود. قطعات متحرک جرثقیل مانند اهرم نیز میتوانند برای اپراتور آسیبزا باشند و با اصطکاک یا رها کردن بار، وی را زخمی کنند یا جان او را بگیرند. اما برای مقابله با این تهدیدها چه باید کرد؟ آیا ابزارهای مناسبی برای تسلط بیشتر و دوری از این آسیبها در دسترس ما قرار دارد؟ در ادامه نیز همراه ما باشید تا به معرفی ریموت کنترل و نقش آن در تامین ایمنی صنعتی بپردازیم.
نقش ریموت کنترلها در تامین ایمنی صنعتی
ریموت جرثقیل، وسیلهای است که میتواند دشواری کار با جرثقیل را کاهش داده و از طریق کنترل رادیویی، به این وسیله صنعتی، فرمان حرکت بدهد. این کنترلهای رادیویی به فراخور نامشان میتوانند با استفاده از امواج رادیویی، پیامهای ارسالی را به گیرنده جرثقیل منتقل نمایند. در بازرسی جرثقیلها توسط مهندس ایمنی، مشکلات فنی ریموت کنترلها نیز بررسی شده و درصورت خراب بودن، کنار گذاشته میشوند. کلید فرمان به اندازه ریموتها نمیتواند جرثقیل را کنترل کند و اگر مشکلی داشته باشد، تعمیر جرثقیلها را به کار دشواری تبدیل خواهد کرد.
ریموتهای تله و ساگا، فقط با فرکانس رادیویی کار میکنند؛ اما به اشتباه به آنها ریموت Wi Fi یا بلوتوثی نیز گفته میشود. نحوه عملکرد ریموت کنترلها بدین گونه است که یک موج رادیویی حاوی دستور اپراتور را، به گیرنده نصب شده بر روی جرثقیل ارسال میکنند؛ دراینصورت گیرنده با رمزگشایی آن میتواند فرمان اپراتور را انجام دهد. واضح و مبرهن است که در این فرایند نیازی به حضور مستقیم اپراتور نبوده و کل این روند در کمتر از چند ثانیه انجام خواهد شد؛ بنابراین احتمال تلفات بهطرز چشمگیری قابل کاهش است و کل روند کار، از ایمنی صنعتی مطلوبی برخوردار خواهد بود.
شرکت پویا تجهیز آراز
پرسنل کارآزموده پویا تجهیز آراز از سال ۱۳۸۵ کار خود را آغاز کردند و با استفاده از دانش فنی خود در زمینه ریموت کنترل جرثقیل، بازرسی، آموزش، تامین قطعات، طراحی، ساخت و نصب انواع تابلوبرقها و نصب، تعمیرات و نگهداری از جرثقیلها توانستند اعتماد مخاطبین خود را جلب کنند. این مجموعه، طی سالها فعالیت رسمی خود در مسیر ارائه محصولات و آموزش کار با ابزار صنعتی، همواره بهطور موفقیتآمیز عمل کرده و توانسته در صنعت و مسیر خود، پیشرو و ثابتقدم باشد. پویا تجهیز آراز میتواند کالای موردنیاز شما را در بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت تامین کند، قطعات آسیبدیده شما را تعمیر نموده و نصب آنها را انجام دهد.